Žádné produkty
za hlavní příčinu masového výskytu trávicích poruch můžeme označit moderní způsob života. Hlavní funkce trávicího systému, tj. získávání živin a energie z potravy pro všechny životní děje, jsou našim životním stylem soustavně narušovány a oslabovány, což pak negativně ovlivňuje fungování celého organismu.
V trávicí soustavě probíhají tři procesy – trávení potravy, vstřebávání živin do krevního systému a odstraňování nestrávených a nestravitelných zbytků z těla. Pokud se naruší jeden jediný proces vyvolá to nestandardní podmínky v celém organismu – vyvolané nedostatkem živin pro tělesné funkce, zácpa způsobuje zadržování odpadních látek ve střevech. A právě ve střevech je největší část našeho imunitního systému
Jaké jsou hlavní příčiny trávicích poruch plynoucích z nezdravého životního stylu?
3. Nevhodná skladba stravy velmi negativně ovlivňuje nejen trávicí systém, ale celý organismus. Chybějící vláknina v potravě zpomaluje průchod střevního obsahu a vylučování odpadních látek. Rafinací ochuzená potrava o minerály zhoršuje funkci enzymů. Strava bohatá na živočišné tuky klade zvýšené nároky trávicího traktu na jejich štěpení, což organismus zatěžuje jak při trávení, tak následným ukládáním tuků v tkáních. Samozřejmě, trávicímu traktu neprospívá ani nemírná konzumace alkoholu, kofeinu a kouření.
4. Užívání léků, ač v případě nemoci nezbytné, vede ke zhoršení činnosti gastrointestinálního traktu a trávicích potíží. Např. antibiotika vedle patogenních baktérií ničí i symbiotickou střevní mikroflóru, což může vést ke hromadění toxických látek, poškozování střevní stěny či k narušení střevní funkce. Fungování trávicího systému narušují i mnoho jiných léků např. antihistaminika, antacida, laxativa, antikoncepční pilulky, aspirin, ibuprofen.
5. těžké kovy a různé chemické látky, ať již z potravy či z okolního ovzduší, vyžaduje zvýšené energetické nároky na jejich detoxikaci a tato energie pak chybí k dokonalému trávení, vstřebávání a transportu živin v těle.
Z výše uvedeného je vhodné doplnit méně racionální životosprávu konzumací pokud možno přírodních přípravků, které ulehčí trávicímu systému a zároveň příznivě zapůsobí i na další tělní systémy např. zklidněním psychického stavu, přívodem minerálů či vitaminů, posílením organismu, jeho pročištěním apod. Velmi vhodnou volbou je použití bylinných preparátů, které nejsou vzhledem ke svému přírodnímu původu organismu „cizí“. Ze široké škály můžeme zmínit léčivé rostliny, jež patří ve světě nejen k vůbec nejvíce používaným, ale také k nejúčinnějším.
Kořen hořce žlutého se pro své účinky používá již přibližně 3 tisíce let. Obsahuje hořčiny, silice, třísloviny, pektiny, minerály a řadu dalších cenných látek. Hořčiny a silice podporují vylučování žluče a trávicích šťáv a příznivě ovlivňují prokrvení trávicího traktu a vstřebávání živin. Pozitivně působí na množení červených a bílých krvinek. Hořec se proto využívá k podpoře trávení a povzbuzení chuti k jídlu. Pomáhá rovněž při nadýmání, žaludečních nevolnostech a pro urychlení rekonvalescence. Podporuje čištění střev a jaterní funkci. Kromě trávicího systému má ale hořec i další příznivé účinky. Posiluje organismus při únavě vč. chronického únavového syndromu, působí antibakteriálně, zmírňuje projevy artritidy, usnadňuje hojení ran.
Máta peprná patří rovněž mezi fytoterapeutika, která lidé používají po několik tisíciletí, její účinky byly známy již ve starověkem Řecku a Římě. Mezi hlavní účinné látky máty patří silice obsahující mentol, cineol, piperitol, thymol, dále třísloviny, hořčiny a flavonoidy. Nať máty se používá ke zklidnění trávicího traktu, tlumí křeče a nadýmání, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv, zejména žluči, působí dezinfekčně, neutralizuje pálení žáhy, harmonizuje střevní funkci. Máta ovšem vykazuje daleko širší působení, než pouze v trávicím systému. Zklidňuje nervovou soustavu, pomáhá tlumit úzkost a depresivní stavy, příznivě působí při migrénách, nevolnostech nervového původu i při nespavosti. Jsou dobře známy její blahodárné účinky na dýchací cesty, pomáhá uvolňovat ucpané dutiny při nachlazení, zmírňuje projevy nachlazení, vyvolává pocení. Máta se odedávna využívala také pro posílení fyzického stavu.
Lékořice lysá, rostlina původem z Orientu, je jedna z nejdůležitějších léčivých rostlin na Zemi. Její používání pro léčebné účely se v Číně datuje někdy od 3. tisíciletí před n. l., v Evropě se využívá cca 3 tisíce let. Původně byla používána jako antitoxin při otravách, postupně se její využití podstatně rozšířilo. Kořen lékořice („sladké dřevo“) obsahuje látky zvané saponiny - zejména glycyrrhizin, glykosid liquiritin, silice, třísloviny flavonoidy a tzv. fytoncidy. Příznivý je rovněž obsah rostlinných sterolů a minerálů, zejména vápníku, železa, hořčíku, manganu, fosforu, draslíku selenu, křemíku a zinku. Z vitamínů můžeme zmínit vitamíny skupiny B a vitamin C. Využití lékořice je opět velmi široké a to nikoliv pouze v oblasti trávicí soustavy. Lékořice podporuje dobré trávení a celkově pomáhá udržovat zdravý trávicí trakt. Blahodárně působí při žaludečních a střevních vředech – jednak díky antibakteriálním účinkům omezuje růst baktérie Helicobacter pylori, jednak stimuluje obnovu sliznic, posiluje tvorbu slizových ochranných povlaků na sliznicích a působí jako přirozené antacidum. Lékořice rovněž zklidňuje trávicí trakt, příznivě působí při cirrhóze jater a hepatitidách, stimuluje peristaltiku střev. Z účinků mimo trávicí soustavu stojí za zmínku zejména podpora vykašlávání při potížích z nachlazení, dezinfekční účinky v organismu, posílení imunitního systému (jsou publikovány práce např. o efektu lékořice na zvýšení hladiny interferonu) a ochranné účinky proti oxidačnímu stresu. Už od starověku je lékořice hojně využívaná pro fyzickou i psychickou stimulaci a posílení organismu, pomáhá bojovat i s chronickým únavovým syndromem.
Jak již bylo řečeno, spektrum rostlin používaných pro podporu trávení je velmi široké, počínaje rostlinami známými jako koření (anýz, zázvor aj.) přes heřmánek, smetanku (pampelišku) až po pelyněk, aloe a spoustu dalších. Ty, o nichž jsme se podrobněji zmínili v tomto článku, však určitě lze nazvat „top“ léčivými bylinami pro péči o trávicí soustavu. Velmi vhodné jsou přípravky obsahující kombinace těchto bylin, v nichž se doplňují a znásobují příznivé účinky. Všechny tři byliny jsou obsaženy v přípravku Emulips Forte společnosti OKG, který navíc obsahuje i další složky se specifickým působením. Tak např. glyceridy a diglyceridy kyseliny olejové zajišťuji emulgaci tekuté směsi přípravku, zároveň však mohou organismu usnadnit emulgaci a trávení tuků. Emulips Forte se i díky tomu liší od běžných přípravků na podporu trávení a představuje unikátní prostředek určený pro široké vrstvy zákazníků trpících rozmanitými trávicími problémy a hledajících proto účinnou pomoc a úlevu.
Zpracoval: RNDr. Lubomír Meravý
Pozn. V textu byly využity mj. informace z publikace Korbelář, Endris, Krejča: Naše rostliny v lékařství, WHO monographs on selected medicinal plants, Vol. 1 – 5, L. Page: Healthy Healing's Detoxification.